« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti prošli tjedan smo odradili različite edukativne aktivnosti vezane uz tu bolest u našoj školi. Obzirom na sve veći broj oboljelih od dijabetesa tip 1., edukativne aktivnosti su bile usmjerene prema osvješćivanju učenika o pojmovima koji su usko vezani uz dijabetes, zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost. Dio te populacije prisutan je i u našoj školi pa je potrebno raditi na senzibilizaciji učenika s oboljelima kao i njihovo prihvaćanje u društvu kao ravnopravnima i jednakima. Praksa je pokazala kako se bojimo onoga što ne znamo, a nažalost to neznanje može jednog dijabetičara stajati života. Ponavljanje naučenog „slatkoj učenici“ odnosno dijabetičarki daje podršku u svakodnevnoj borbi s obrocima, mjerenjima šećera, davanju inzulina i vježbanju, a njezinim učiteljima i roditeljima sigurnost.
Učenici osmih razreda, članovi grupe „Ljubitelji prirode“ su održali kratki obrazovni igrokaz o samoj bolesti - metaboličkom poremećaju organizma učenicima sedmih i osmih razreda te ih uputili o zdravom načinu života kao obliku prevencije bolesti u starijoj životnoj dobi odnosno dijabetesu tip 2. Ove školske godine naglasak je bio na doručku kao zdravom obroku za početak dana i očuvanju zdravlja.
Učenike je u holu dočekala izložba. Izložba je sadržavala prehrambene proizvode koje učenici najčešće konzumiraju u školi sa izvaganom količinom šećera koju ti proizvodi sadržavaju i plakate s osnovnim pojmovima vezanim uz dijabetes. Članovi „Ljubitelji prirode“ pod vodstvom učiteljica Maje Puc i Klaudije Aušperger izvagali su količinu šećera koja se nalazi u tim prehrambenim proizvodima kako bi im ukazali na razliku između zdravog obroka u obliku npr. voća i nezdravog u obliku npr. smokija. Cilj izložbe je skretanje pozornosti učenika na zdravu prehranu i tzv. “tanjur zdrave prehrane“ koji nam savjetuje koliki omjer ugljikohidrata, bjelančevina, masti i vode trebamo svakodnevno unositi u naš organizam.
Također smo ih poticali na redovitu tjelovježbu jer je u društvu sve veći broj mladih osoba koje zbog i najblažih zdravstvenih poteškoća odustaju od vježbanja umjesto da ju prilagode sebi i svojim potrebama.
Učiteljice Maja Puc i Klaudija Aušperger
Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti prošli tjedan smo odradili različite edukativne aktivnosti vezane uz tu bolest u našoj školi. Obzirom na sve veći broj oboljelih od dijabetesa tip 1., edukativne aktivnosti su bile usmjerene prema osvješćivanju učenika o pojmovima koji su usko vezani uz dijabetes, zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost. Dio te populacije prisutan je i u našoj školi pa je potrebno raditi na senzibilizaciji učenika s oboljelima kao i njihovo prihvaćanje u društvu kao ravnopravnima i jednakima. Praksa je pokazala kako se bojimo onoga što ne znamo, a nažalost to neznanje može jednog dijabetičara stajati života. Ponavljanje naučenog „slatkoj učenici“ odnosno dijabetičarki daje podršku u svakodnevnoj borbi s obrocima, mjerenjima šećera, davanju inzulina i vježbanju, a njezinim učiteljima i roditeljima sigurnost.
Učenici osmih razreda, članovi grupe „Ljubitelji prirode“ su održali kratki obrazovni igrokaz o samoj bolesti - metaboličkom poremećaju organizma učenicima sedmih i osmih razreda te ih uputili o zdravom načinu života kao obliku prevencije bolesti u starijoj životnoj dobi odnosno dijabetesu tip 2. Ove školske godine naglasak je bio na doručku kao zdravom obroku za početak dana i očuvanju zdravlja.
Učenike je u holu dočekala izložba. Izložba je sadržavala prehrambene proizvode koje učenici najčešće konzumiraju u školi sa izvaganom količinom šećera koju ti proizvodi sadržavaju i plakate s osnovnim pojmovima vezanim uz dijabetes. Članovi „Ljubitelji prirode“ pod vodstvom učiteljica Maje Puc i Klaudije Aušperger izvagali su količinu šećera koja se nalazi u tim prehrambenim proizvodima kako bi im ukazali na razliku između zdravog obroka u obliku npr. voća i nezdravog u obliku npr. smokija. Cilj izložbe je skretanje pozornosti učenika na zdravu prehranu i tzv. “tanjur zdrave prehrane“ koji nam savjetuje koliki omjer ugljikohidrata, bjelančevina, masti i vode trebamo svakodnevno unositi u naš organizam.
Također smo ih poticali na redovitu tjelovježbu jer je u društvu sve veći broj mladih osoba koje zbog i najblažih zdravstvenih poteškoća odustaju od vježbanja umjesto da ju prilagode sebi i svojim potrebama.
Učiteljice Maja Puc i Klaudija Aušperger