preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Bjelovar

 

UNESCO Associated Schools Network - ASPnet - Mreža udruženih škola je mreža pokrenuta 1953. godine s ciljem promicanja načela UNESCO-a, unaprjeđivanja mira i međunarodne suradnje promicanjem obrazovanja, znanosti i kulture u školama. ASPnet povezuje obrazovne institucije diljem svijeta te u 182 zemlje okuplja više od 11.500 škola članica koje djeluju na potpori međunarodnom razumijevanju, miru, interkulturalnom dijalogu, održivom razvoju i kvalitetnom obrazovanju u praksi. Ova mreža škola pokretač je inovacija i kvalitete u obrazovanju s posebnim naglaskom na postizanje obrazovnih ciljeva  o Globalnome građanskom obrazovanju i Obrazovanju za održivi razvoj, a djeluje na međunarodnoj i nacionalnoj razini.

Školske koordinatorice za UNESCO ASPnet:

Danica Barišić i Martina Supančić

 

Vijesti

Međunarodni dan žena

Autor: Danica Barišić, 8. 3. 2021. 17:38

Škole pridružene mreži UNESCO ASPnet slave mnoge međunarodne dane Ujedinjenih naroda. Obilježavanje međunarodnih dana dobra su polazna točka za podučavanje o vrijednostima i prioritetima UNESCO-a. Škole na taj način jačaju svijest svojih učitelja i učenika o značajnim globalnim problemima i potiču ih na djelovanje u svom radnom okruženju te svojoj užoj i široj zajednici.

Ove godine naše školske knjižničarke Danica Popilovski Topalović i Branimira Brezovec priredile su izložbu u holu škole kojom su podsjetile na mnoge značajne žene koje su svojim radom i dostignućima u znanosti, umjetnosti i sportu te društvenim aktivizmom pridonijele da živimo u boljem i ljepšem svijetu. Izložba nudi i preporuku o literaturi u kojoj možete pronaći još više interesantnih priča o ženama koje su mijenjale svijet.

 [više]

Happy Birthday, Beethoven!

Autor: Danica Barišić, 12. 11. 2020. 09:10

Tijekom cijele 2020. godine međunarodnim eTwinning projektom Happy Birthday, Beethoven! pridružili smo se mnogim europskim školama i kulturnim ustanovama koje obilježavaju 250 godina od rođenja velikog skladatelja Ludwiga van Beethovena. Kroz niz projektnih aktivnosti učenici su na različite načine upoznavali Beethovenovu glazbu te istraživali o njegovom životu i radu. Kroz svoj kreativan i istraživački rad učenici su se ponajviše bavili Beethovenovom 9. simfonijom u d-molu, prvim glazbenim djelom koje se našlo na UNESCO-von popisu svjetske kulturne baštine baštine. 

Naši učenici svojim projektnim partnerima predstavili su se i sviranjem Ode radosti na boomwhackersima.

Klikom na fotografiju možete pogledati video!

 [više]

Europska oznaka kvalitete

Autor: Danica Barišić, 8. 11. 2020. 10:37

Prošlogodišnji eTwinning projekt Landscapes, cuisine and culture in your region u kojem je predstavljen dio nematerijalne baštine Hrvatske pod zaštitom UNESCO-a nagrađen je Europskom oznakom kvalitete. Više o projektu možete pročitati na našoj podstranici http://www.os-prva-bj.skole.hr/etwinning_p_ciglena.

 [više]

Dani europske baštine 2020

Autor: Danica Barišić, 10. 10. 2020. 16:07

Dani europske baštine u Hrvatskoj održavaju se u rujnu i listopadu u vrijeme velikih izazova izazvanih pandemijom COVID-19. Tema ovogodišnjih Dana europske baštine Baština i obrazovanje - Učenje za život služi kao poticaj za daljnju mobilizaciju društva u području obrazovanja općenito, a posebno u segmentu baštine i kulture, koji predstavlja vrijedan zalog za buduće generacije. Kao i niz prethodnih godina i naša škola pridružila se obilježavanju Dana europske baštine u Hrvatskoj. Učenici 6. b razreda u okviru nastave Glazbene kulture obišli su kulturne spomenike i kulturno-povijesne ustanove grada Bjelovara. Obilježavanjem Dana europske baštine također nastojimo osvijestiti važnost održivog razvoja slijedeći jedan od ciljeva Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine (2030 Sustainable Development Agenda).

Klikom na sliku pogledajte više!

 

 [više]

International Arts Education Week - 25-31 May 2020

Autor: Danica Barišić, 13. 6. 2020. 12:34

International Arts Education Week - 25 - 31 May 2020 - Međunarodni tjedan umjetničkog obrazovanja 25. - 31. svibnja 2020. 

UNESCO ASPnet mreža udruženih škola već niz godina obilježava Međunarodni tjedan umjetinčkog obrazovanja, a ove godine se tom obilježavanju pridružila i naša škola. Odazvali smo se pozivu da pošaljemo radove svojih učenika te time uključimo i Hrvatsku u zemlje koje su uključene u platformu. Naša škola predstavila se učeničkim radovima učenika petih razreda na temu UNESCO-a i kulturne baštine Hrvatske pod zaštitom UNESCO-a. Radovi su nastali na nastavi Glazbene kulture. Ovogodišnji Međuarodni tjedan umjetnočkog obrazovanja specifičan je po tome što su radovi učenika prikupljeni putem nastave na daljinu jer su škole zatvorene zbog pandemije virusa COVID-19.

Klikom na fotografiju možete pogledati video. 

 [više]

Obilježili smo Međunarodni dan žena

Autor: Martina Supančić, 17. 3. 2020. 17:53

Dan koji slavi ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola – Međunarodni dan žena, širom svijeta obilježava se 8. ožujka. Ovaj dan koji ističe ravnopravnost žena i muškaraca prvi puta prigodno je obilježen navedenog datuma 1909.  u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Već sljedeće godine u Kopenhagenu je održana prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke Internacionale gdje je službeno odlučeno da se svake godine 8. ožujka obilježava Međunarodni dan žena. 

U našoj školi tradicionalno smo ga obilježili na satovima Engleskog jezika, gdje smo čitali citate slavnih žena (znanstvenica, političarki, glumica itd.), nakon čega smo izradili prigodan plakat.

 [više]

Treći svjetski simpozij mladih o kulturnoj baštini Vijest ima dokument u privitku

Autor: Danica Barišić, 9. 3. 2020. 20:42

Temeljem obavijesti organizatora do daljnjega se otkazuje Treći svjetski simpozij mladih o kulturnoj baštini koji se trebao održati u Grčkoj od 1. do 5. travnja 2020. godine.

 [više]

Treći svjetski simpozij mladih o kulturnoj baštini

Autor: Danica Barišić, 6. 2. 2020. 16:26

Prošli tjedan stigla nam je predivna vijest iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Naša škola je, zajedno s još jednom osnovnom školom iz Osijeka, odabrana da predstavlja Republiku Hrvatsku na Trećem svjetskom simpoziju mladih o kulturnoj baštini, koji će se održati u travnju 2020. godine u Grčkoj, u Ateni i Olimpiji.
Školske koordinatorice za UNESCO ASPnet učiteljice Danica Barišić i Martina Supančić već četvrtu godinu provode različite projekte s učenicima vezane uz UNESCO-vu kulturnu baštinu. Kvalitetu njihovog rada prepoznalo je Ministarstvo i pozvalo ih da prezentiraju svoj rad te baštinu svoje zemlje na tako važnom događaju. Za taj natječaj bilo je potrebno izraditi prijavno Izvješće o tematski vezanim projektima provedenim u našoj školi. Na Trećem svjetskom simpoziju mladih o kulturnoj baštini sudjelovat će i dvije učenice, Nika Rumenjak i Ana Abramović koje su od petog razreda aktivno učestvovale u svim projektnim aktivnostima i kojima će to zasigurno biti dragocjeno iskustvo, ali i nagrada za uloženi trud, marljivost te kontinuirani rad.

Informacije o Simpoziju možete pročitati ovdje.

 [više]

23. 9. - Međunarodni dan kulturne baštine / Dani europske baštine u Hrvatskoj

Autor: Danica Barišić, 6. 2. 2020. 16:22

Dan europske baštine obilježava se u većini europskih zemalja tijekom mjeseca rujna i listopada nizom kulturnih programa – izložaba, radionica, prezentacija i sl. Ovogodišnja manifestacija Dana europske baštine u Hrvatskoj održava se okvirno od 15. rujna do 20. listopada, a program predvodi Vijeće Europe u suradnji s Europskom unijom. Svake godine organizira se više od 50 000 događaja u 50 europskih država potpisnica Europske kulturne konvencije. Zajednička tema svih zemalja ovogodišnje manifestacije je Umjetnost i zabava s ciljem približavanja kulturne baštine široj publici na zanimljiv i pristupačan način.

Obilježavanje Dana europske baštine u našoj školi provodi se već četvrtu godinu zaredom, nizom kreativnih aktivnosti za učenike čime nastojimo pridonijeti podizanju svijesti o važnosti čuvanja i širenja kulturne baštine među mladima. Školske koordinatorice za UNESCO ASPnet, Martina Supančić i Danica Barišić, u suradnji s učiteljicom Tatjanom Kos i učiteljem Jonatanom Carom, u holu škole postavile se izložbu Naši učenici na UNESCO destinacijama. Također su izrađene edukativne digitalne igre i kvizovi za učenike, a satovi Glazbene kulture posvećeni su Međimurskoj popevki koja je od prošle godine na UNESCO-vom popisu zaštićene nematerijalne baštine.

    

učiteljice:

Danica Barišić i Martina Supančić

 [više]

Prva osnovna škola Bjelovar postala je član UNESCO ASPnet mreže udruženih škola

Autor: Danica Barišić, 6. 2. 2020. 16:10

UNESCO Associated Schools Network - ASPnet - Mreža udruženih škola je mreža pokrenuta 1953. godine s ciljem promicanja načela UNESCO-a, unaprjeđivanja mira i međunarodne suradnje promicanjem obrazovanja, znanosti i kulture u školama. ASPnet povezuje obrazovne institucije diljem svijeta te u 182 zemlje okuplja više od 11.500 škola članica koje djeluju na potpori međunarodnom razumijevanju, miru, interkulturalnom dijalogu, održivom razvoju i kvalitetnom obrazovanju u praksi. Ova mreža škola pokretač je inovacija i kvalitete u obrazovanju s posebnim naglaskom na postizanje obrazovnih ciljeva  o Globalnome građanskom obrazovanju i Obrazovanju za održivi razvoj, a djeluje na međunarodnoj i nacionalnoj razini.

U Republici Hrvatskoj članstvo u ASPnet - Mreži udruženih škola ima svega 16 srednjih i 9 osnovnih škola, a naša škola jedina je članica u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Škole članice promotor su UNESCO-ovih vrijednosti i integracije međunarodnih perspektiva u škole, pridonose razvoju inovativnih obrazovnih sadržaja, uvode nove metode poučavanja i pristupe učenju te provode multidisciplinarne projekte koji se odnose na mir i ljudska prava, održivi razvoj, globalno građanstvo i interkulturalno učenje.

Školske koordinatorice, učiteljice Martina Supančić i Danica Barišić već četvrtu godinu provode niz projekata i aktivnosti koje promiču UNESCO-ve vrijednosti na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Osnivačice su dva međunarodna eTwinning projekta Intangible (UNESCO) Heritage Around Europe i UNESCO Heritage Connects Europe za koje su primile Europsku oznaku kvalitete što je dokaz da je rad učenika i učiteljica prepoznat na najvišem europskom nivou. Ovi projekti provedeni su u suradnji s projektnim partnerima iz Italije, Grčke, Turske, Poljske, Litve i Španjolske. U suradnji s kolegama učiteljima u svome radu nastoje poticati što više iskustvenog učenja kroz terensku nastavu i projektne dane u školi kojima se promiču UNESCO-ve vrijednosti kao npr. obilježavanje međunarodnih dana i međunarodnih godina. Kroz projektne dane u kojima su sudjelovali svi učenici i učitelji škole obilježili smo 2018. Europsku godinu kulturne baštine i 2019. Međunarodnu godinu autohtonih jezika. Također, u našoj školi redovito obilježavamo Međunarodne dane kulturne baštine u Hrvatskoj nizom izložbi i kvizova.

 [više]

 Korisni linkovi
Lista linkova je prazna

 

e-Dnevnik za nastavnike

    e-Dnevnik za učenike

 

 

 


 

 

 

eTwinning

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Lipanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
I. osnovna škola Bjelovar / Željka Sabola br.14, HR-43000 Bjelovar / os-prva-bj.skole.hr / prva.bj@os-prva-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju