preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Bjelovar

Vijesti

Međunarodni dan biološke raznolikosti, 22. 5.

Autor: Maja Puc, 22. 5. 2021.

Svake godine, 22. svibnja se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti kako bi se ukazalo na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju. Na taj se datum od 2003. obilježava i Dan zaštite prirode u RH, a ove godine održava se pod sloganom “Mi smo dio rješenja”, čime se želi naglasiti važnost biološke raznolikosti u održivom razvoju te zajedničko djelovanje u izgradnji budućnosti koja je u skladu s prirodom.

Bioraznolikost je ukupna raznolikost života na Zemlji. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikih ekosustava u kojima svatko ima svoju ulogu, a svaki poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote.

Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta sa znatnim brojem endema, a svake godine otkrivaju se nove vrste i podvrste.

S ciljem da upoznaju bioraznolikost u svom okolišu, učenici 6. C razreda, Karlo R., Iva L., Vita Š., Luna B. su kao dio projektne aktivnosti eTwinning projekta  „Let's Live Sustainably“ fotografirali životinjske i biljne vrste u svom okolišu (oko škole i svojih domova). U određivanju naziva vrsta služili su se mobilnom aplikacijom Seek i Google Lens.

Sve fotografirane i determinirane životinjske i biljne vrste su opisali i izradili zajedničku digitalnu knjigu Biološka raznolikost oko nas .

Ove aktivnosti su održane u sklopu Erasmus+ KA1 projekta naše škole „Our Rule – Healthier & Greener School“.

Očuvanje okoliša i prirodne bioraznolikosti ključ je za stvaranje zdrave i održive budućnosti. A kako na mladima svijet ostaje, najbolje je krenuti što ranije upoznavati živi svijet oko sebe kako bi ga više cijenili, voljeli i čuvali.

učiteljica: Maja Puc
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna

 

e-Dnevnik za nastavnike

    e-Dnevnik za učenike

 

 

 


 

 

 

eTwinning

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
I. osnovna škola Bjelovar / Željka Sabola br.14, HR-43000 Bjelovar / os-prva-bj.skole.hr / prva.bj@os-prva-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju