preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Bjelovar

OSNOVNE INFORMACIJE O STRANICI PRIRODOSLOVLJE

Ova stranica je namijenjena učenicima i njihovim roditeljima s ciljem informiranja o aktualnostima i aktivnostima iz predmeta prirode, biologije, kemije i fizike i popularizacije prirodne skupine predmeta. 


vijesti

„Pokusi su nova fora“ eTwinning projekt

Autor: Klaudija Aušperger, 16. 6. 2021. 22:00

Učenici 4.b razreda I. osnovne škole Bjelovar pod vodstvom učiteljice Klaudije Aušperger uspješno su realizirali predviđene aktivnosti  u skopu eTwinning projekta „Pokusi su nova fora“. Prema svojim iskazanim interesima u anonimnoj anketi odabrali su područja koja ih zanimaju. 

 
 [više]

Uspješan završetak međunarodnog projekta „Let's Live Sustainably“

Autor: Maja Puc, 18. 6. 2021. 00:34

Od rujna 2020. do lipnja 2021. godine učenici 6. C razreda, Karlo R., Iva L., Vita Š., Luna B. su sudjelovali u međunarodnom eTwinning projektu  „Let's Live Sustainably“ te su na mnoge kreativne i zanimljive načine razmjenjivali i širili informacije o održivom razvoju te razvijali svijest o potrebi za djelovanjem usmjerenim ostvarivanju ciljeva održivog razvoja i održivog društva u cijelosti.

 [više]

SUDJELOVANJE U PILOT PROJEKTU – BIOSIGURNOST I BIOZAŠTITA

Autor: Maja Puc, 10. 6. 2021. 09:48

Tijekom školske 2020./2021. godine naša škola je sudjelovala u pilot projektu „Biosigurnost i biozaštita“. Nositelji projekta su Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević – Zagreb i Osnovna škola Vijenac iz Osijeka, a njemu je sudjelovalo 160 učitelja i više od 4.000 učenika iz 122 osnovne i srednje škole Republike Hrvatske. 

Projekt se u našoj školi provodio kao izvannastavna aktivnost „Biosigurnost i biozaštita“ u koju su bile uključene učenice 8.C razreda Iva F., Karla V., Matea S., Naomi M.

 [više]

Međunarodni dan biološke raznolikosti, 22. 5.

Autor: Maja Puc, 22. 5. 2021. 22:48

Svake godine, 22. svibnja se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti kako bi se ukazalo na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju. Na taj se datum od 2003. obilježava i Dan zaštite prirode u RH, a ove godine održava se pod sloganom “Mi smo dio rješenja”, čime se želi naglasiti važnost biološke raznolikosti u održivom razvoju te zajedničko djelovanje u izgradnji budućnosti koja je u skladu s prirodom.

Bioraznolikost je ukupna raznolikost života na Zemlji. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikih ekosustava u kojima svatko ima svoju ulogu, a svaki poremećaj bioraznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote.

Hrvatska je po biološkoj raznolikosti jedna od najbogatijih europskih zemalja. Velika raznolikost kopnenih, morskih i podzemnih staništa rezultirala je bogatstvom vrsta i podvrsta sa znatnim brojem endema, a svake godine otkrivaju se nove vrste i podvrste.

S ciljem da upoznaju bioraznolikost u svom okolišu, učenici 6. C razreda, Karlo R., Iva L., Vita Š., Luna B. su kao dio projektne aktivnosti eTwinning projekta  „Let's Live Sustainably“ fotografirali životinjske i biljne vrste u svom okolišu (oko škole i svojih domova). U određivanju naziva vrsta služili su se mobilnom aplikacijom Seek i Google Lens.

Sve fotografirane i determinirane životinjske i biljne vrste su opisali i izradili zajedničku digitalnu knjigu Biološka raznolikost oko nas .

Ove aktivnosti su održane u sklopu Erasmus+ KA1 projekta naše škole „Our Rule – Healthier & Greener School“.

Očuvanje okoliša i prirodne bioraznolikosti ključ je za stvaranje zdrave i održive budućnosti. A kako na mladima svijet ostaje, najbolje je krenuti što ranije upoznavati živi svijet oko sebe kako bi ga više cijenili, voljeli i čuvali.

učiteljica: Maja Puc

 [više]

Projekt „Skupljajmo zajedno stare baterije“

Autor: Klaudija Aušperger, 19. 5. 2021. 22:10

I ove školske godine Prva osnovna škola Bjelovar je sudjelovala u projektu „Skupljajmo zajedno stare baterije“ koji je organizirala tvrtka FRIŠ d.o.o. iz Križevaca.

Najuspješniji razredi su:

- 4. b razred i njihova učiteljica Jasenka Aušperger (sakupili su 861 bateriju)

- 3. b razred i njihova učiteljica Mirjana Matenda (sakupili su 141 bateriju)

- 3. b razred u PŠ Klokočevac i njihova učiteljica Anita Unger (sakupili su 101 bateriju)

Iako ove godine nismo bili tako uspješni kao prethodne, cilj je ostvaren. Razvijali smo svijest učenika o potrebi pravilnog zbrinjavanja starih baterija, o potrebi očuvanja kvalitete prirodnog okoliša te smo im ukazali na važnost odvajanja opasnog otpada od ostalog koji nastaje u našem kućanstvu. Upravo zbog poticanja ekološkog djelovanja učenika u njihovom obiteljskom domu i školi te razvoju ekološke osviještenosti, u ovom projektu nije bilo važno pobijediti nego sudjelovati. Razvijanjem ekoloških navika od rane dobi štitimo naš okoliš i zdravlje te ostavljamo našu Zemlju čišću budućim naraštajima.

Maja Puc,  Klaudija Aušperger

 [više]

Dan planeta Zemlje (22.4.)

Autor: Maja Puc, 24. 4. 2021. 09:40

Službeni plakat za ovogodišnji Dan planeta Zemlje, kreirao brazilski umjetnik Paulo Cesar Silva - S

Uz Dan planeta Zemlje (22. travnja) se mnogobrojnim akcijama nastoji skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog klimatskih promjena, globalnog onečišćenja, uništavanje ekosustava i ugrožavanja životinjskih i biljnih vrsta. O tome govori i tema ovogodišnjeg Dana planeta koja glasi „Restore OurEarth“ (Obnovimo našu Zemlju). 

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, učenici 6. C razreda L. Bunčić, I. Lijović, K. Rajič i V. Šafranko, su sudjelovali u izradi suradničkog videa Earth Day - Collaborative video i virtualne izložbe CANVA DESIGN - VIRTUAL EXIBITION u sklopu eTwinning projekta „Let's Live Sustainably“ („Živimo održivo“). Projektnim aktivnostima sudjelovali su i u svjetskom pokretu obilježavanja Dana planeta Zemlje u organizaciji earthday.org 

Ove aktivnosti su održane u sklopu Erasmus+ KA1 projekta naše škole „Our Rule – Healthier & Greener School“.

Klaudija Aušperger i Maja Puc

 [više]

OBILJEŽAVANJE DANA PLANETA ZEMLJE – 22.4.

Autor: Maja Puc, 22. 4. 2021. 13:07

Dan planeta Zemlje je prvi put obilježen 22. travnja 1970. godine kako bi se naglasila potreba za očuvanjem prirodnih resursa naše planete. Danas ovaj dan obilježava više od 150 zemalja svijeta s ciljem da se ojača svijest svih generacija o važnosti i potrebi očuvanja i zaštite prirode. Mnogobrojnim akcijama nastoji se skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog klimatskih promjena, globalnog onečišćenja, uništavanja ekosustava i ugrožavanja životinjskih i biljnih vrsta.  

 [više]

Svjetski dan zdravlja

Autor: Klaudija Aušperger, 16. 4. 2021. 12:35

Učenici i učitelji „Prve osnovne škole Bjelovar“ u četvrtak, 15. 4. 2021. godine su obilježili Svjetski dan zdravlja u sklopu eTwinning projekta „Živimo održivo“.

Svjetski dan zdravlja se obilježava svake godine 7. travnja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja pod sloganom „Izgradnja pravednijeg, zdravijeg svijeta“ ukazuje na neravnopravnost u svijetu.

 [više]

Svjetski dan oralnog zdravlja

Autor: Maja Puc, 30. 3. 2021. 12:18

Povodom obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja (20. ožujka), tijekom proteklog tjedna su održane različite aktivnosti u našoj školi. Među učenicima petih, šestih, sedmih i osmih razreda naše škole je provedena anonimna anketa o njihovom održavanju oralne higijene i oralnog zdravlja, a učenici 6. C razreda L. Bunčić, I. Lijović, K. Rajič i V. Šafranko, su sudjelovali u radionici izrade „domaće“ paste za zube.

Prema rezultatima provedene ankete većina učenika naše škole redovito održava oralnu higijenu, bar dva puta dnevno, koristeći zubnu pastu i četkicu za zube te vode brigu o oralnom zdravlju redovitom kontrolom zubi kod liječnika stomatologa bar dva puta godišnje.

Učenici 6. C razreda su na radionici izradili svoju „domaću“ pastu za zube koristeći prirodne sastojke te su testirali njezinu kvalitetu i usporedili ju s kvalitetom jedne kupljene paste za zube. Prema rezultatima testiranja učenici su uočili da je „domaća“ pasta jednako dobra u održavanju oralne higijene kao i kupovna, ali da je zbog svojih prirodnih sastojaka bolji i ekološki prihvatljiviji izbor za održavanje oralne higijene.   

 

U holu matične škole su prikazani rezultati provedene ankete te postavljeni edukativni plakati o  povijesti i načinu održavanja oralne higijene te recept za izradu „domaće“ paste za zube.

Cilj obilježavanja ovog dana je bio naglasiti važnost održavanja oralne higijene i oralnog zdravlja. Usta su ogledalo našeg tijela i održavaju naše ukupno tjelesno zdravlje. Briga o oralnoj higijeni je i briga o cjelokupnom zdravlju. Lijep osmijeh je i zdrav osmijeh!

Ove aktivnosti su održane u sklopu eTwinning projekta "Let's Live Sustainably" ("Živimo održivo") i Erasmus+ KA1 projekta naše škole "Our Rule - Healthier & Greener School".

 

Učiteljice: Klaudija Aušperger, Ivana Banjeglav i Maja Puc

 [više]

Natjecanje iz kemije

Autor: Klaudija Aušperger, 25. 2. 2021. 10:12

U četvrtak, 4. veljače 2021. godine je održano školsko natjecanje iz kemije na kojem su sudjelovali učenici sedmih i osmih razreda. Županijsko povjerenstvo je pregledalo predložene pristigle radove i na županijsku razinu natjecanja, koje će se održati 11.2.2021. godine,  pozvalo tri učenice naše škole: Taru Gerjević, Valentinu Đurin i Miu Ćurić.

Čestitke svima!

 [više]

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti

Autor: Klaudija Aušperger, 25. 11. 2020. 11:12

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine u cijelom svijetu 14. studenoga na rođendan sir Fredericha Bantinga koji je zajedno s Charlesom Bestom 1922. otkrio inzulin.  

Prema podatcima HZJZ iz 4. mjeseca 2020. u Hrvatskoj je u 2019. godini 315298 ljudi obolilo od dijabetesa. Prema podatcima CroDiab registra broj novooboljelih raste, kod gotovo 60% pacijenata nije dijagnosticirana bolest, a dijabetes je 4 uzrok smrtnosti. Obilježavanjem toga dana skreće se pozornost na problematiku šećerne bolesti, senzibiliziaciju u društvu jer već danas može oboliti netko nama blizak i usvajaju se zdrave navike poticanjem zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti.

Naša, Prva osnovna škola Bjelovar, ove školske godine je započela obilježavanje anonimnom anketom učenika od 5.-8. razreda.

Anketu je ukupno ispunilo 146 učenika koji su pokazali visok stupanja znanja o šećernoj bolesti:

- 98,6% ispitanika je ispravno odgovorilo da je dijabetes drugi naziv za šećernu bolest

- 89 % ispitanika je odgovorilo da je dijabetes metabolički poremećaj u kojem je oslabljena ili smanjena funkcija gušterače

- 74,7% ispitanika je odgovorilo da se dijabetes ne može izliječiti

- 86,3% ispitanika je odgovorilo da je glukoza glavni izvor energije u tijelu

- 86,3% ispitanika je odgovorilo da je inzulin hormon gušterače koji pomaže da šećer iz krvi uđe u stanice

95,2% ispitanika je odgovorilo da su pojačano mokrenje, pojačana glad i žeđ karakteristični simptomi dijabetesa

- 97,9% ispitanika je odgovorilo da dijabetes nemaju samo stari ljudi

Učenički video uradak o životu naše učenice s dijabetesom i aktivnostima koje dijabetičari provode prije svakog obroka dostupan je na sljedećoj poveznici https://bit.ly/2KIrhZ3.

Na satovima prirode, biologije i kemije učenici su prateći odgojno-obrazovne ishode za navedene predmete i međupredmetne teme razgovarali o zdravom tanjuru prehrane, o dovoljnom unosu tekućine pri čemu se prvenstveno misli na unos vode, o svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti i dovoljno sna. Te, možda za nekoga prejednostavne stvari, čine veliki iskorak za dobrobit našeg zdravlja. Zato se često kaže da je mudrost baš u tim jednostavnim stvarima oko nas.

Ove aktivnosti su održane u sklopu eTwinning projekta „Let's Live Sustainably“ („Živimo održivo“).

Učiteljice: Maja Puc i Klaudija Aušperger

 [više]

eTwinning projekt „Pokusi su nova fora“

Autor: Klaudija Aušperger, 26. 10. 2020. 08:47

Ove školske godine učenici 4.b razreda I. osnovne škole Bjelovar i njihova razredna učiteljica Jasenka Aušperger će sudjelovati u eTwinning projektu „Pokusi su nova fora“ pod vodstvom učiteljica Maje Puc i Klaudije Aušperger. Cilj projekta je upoznavanje učenika sa STEM područjem samostalnim izvođenjem manjih pokusa i njihovom primjenom u životnom okruženju. 

Aktivnostima u projektu učenike ćemo poticati na proučavanje, eksperimentiranje, istraživanje, traženje uzročno – posljedićnih veza, postavljanje pitanja i samostalno traganje za odgovorima (Zašto?). Izvodeći eksperimente na različitim mjestima, u različito vrijeme i s različitim materijalima učenici će učiti na zanimljiv način i razvijati prirodoznanstvenu pismenost. Suradničkim učenjem učenici će se upoznavati sa zakonitostima prirode u okolišu koji ih okružuje odnosno svakodnevnom životu te kako mogu vlastitim angažmanom doći do rješenja problema. Projekt „Pokusi su nova fora“ obuhvaća pokuse iz šest područja: Pokusi u školi, Pokusi u kuhinji, Pokusi u prirodi, Svemir – nebo iznad nas, Fizika oko nas, Pokusi s bojama, a učenici su zajedničkim snagama odabrali područje koje žele istraživati.

Prvi pokus je bio iz područja „Pokusi u školi“ koji je realiziran na satu Prirode i društva, a pratio je obrazovne ishode predmeta Priroda i društvo 4. razreda, vezane uz svojstva zraka i kisika. Učenici su na primjeru gorenja svijeće pod čašom uoćavali promjene, pisali opažanja i na kraju donijeli zaključak: „Kisik je dio zraka. To je plin, bez boje, mirisa i okusa. Kisik podržava gorenje.“

Samostalno izvođenje pokusa učenike je potaknulo na mnogobrojna pitanja, a osmijeh na njihovim licima je govorio više od tisuću riječi.

 Klaudija Aušperger

Maja Puc

 [više]

Rezultati projekta "Skupljajmo zajedno stare baterije"

Autor: Klaudija Aušperger, 1. 7. 2020. 10:40

Prva osnovna škola je uspješno sudjelovala u projektu „Skupljajmo zajedno stare baterije“ koji je organizirala tvrtka FRIŠ d.o.o. iz Križevaca.

Ciljevi projekta bili su:

- poticati svijest učenika o potrebi pravilnog zbrinjavanja starih baterija

- skrenuti pozornost učenicima na važnost odvajanja opasnog otpada od ostalog otpada koji nastaje u našim kućanstvima

- uočiti direktnu povezanost čovjeka i prirode te razumjeti uzročno-posljedične veze ljudskog nemara prema prirodi te mogućim posljedicama zagađenja površinskih i podzemnih zaliha vode

- poticati razvoj svijesti o potrebi očuvanja kvalitete prirodnog okoliša

- potaknuti ekološku osviještenost učenika i roditelja

- poticati ekološko djelovanje u obiteljskom domu i školi te razvijati poduzetnički duh

 

Projekt je bio zamišljen kao natjecanje između razrednih odjela u količini sakupljenih starih baterija. Svakog prvog u mjesecu, učiteljice Maja Puc i Klaudija Aušperger, su obišle razredne odjele i prebrojale sakupljenu količinu baterija. Akcija je tijekom mjeseca travnja bila prekinuta zbog pandemije virusom COVID 19. Do tada smo ukupno sakupili 214 kg baterija što iznosi 0,3 kg po učeniku naše škole, a 3 najuspješnija razreda su:

1.mjesto: 3. b razred i njihova učiteljica Jasenka Aušperger (sakupili su 4602 baterije)

2. mjesto: 2. b razred i njihova učiteljica Mirjana Matenda (sakupili su 2108 baterija)

3. mjesto: 6. a razred i njihov učitelj Saša Ćurčić (sakupili su 784 baterije)

Za svaki sakupljeni kilogram otpadnih baterija, tvrtka FRIŠ nas je nagradila donacijom od 4kn/kg.  Pobjednike naše škole, učenike 3.b razreda, ćemo nagraditi sladoledom. Ostatak financijskih sredstava ćemo potrošiti, kako je i planirano, u dobrotvorne svrhe kupnjom hrane za životinje koje se nalaze u azilu na području Bjelovara.

Prema objavljenim informacijama na mrežnim stranicama, pobjednici projekta na razini cijele Hrvatske su:

1.mjesto: Osnovna škola Vladimir Nazor iz Pisarovine – sakupili su 4,87 kg baterija po učeniku

2. mjesto: Područna škola Rakitovec – sakupili su 3,62 kg baterija po učeniku

3. mjesto: Područna škola Pojatno – sakupili su 2,19 kg baterija po učeniku.

Čestitamo svima na sudjelovanju i uloženom trudu jer je ukupno zbrinuto 6 tona baterija na adekvatan način!

Projekt se planira nastaviti i iduće školske godine. Nadamo se da ćemo tada biti još uspješniji jer razvijanjem ekoloških navika ostavljamo našu planetu zdravu idućim naraštajima, štitimo okoliš i naše zdravlje.

Maja Puc

Klaudija Aušperger

 [više]

Djevojčice u STEM-u

Autor: Maja Puc, 11. 3. 2020. 19:56

Povodom Međunarodnog dana žena u I. OŠ Bjelovar je 9. ožujka 2020. održano natjecanje u okviru projekta “Djevojčice u STEM-u”. Radi se o projektu Prve Osnovne škole Ogulin, a natjecanje je zamišljeno kao ekipno online natjecanje učenica sedmih i osmih razreda iz čitave Hrvatske u poznavanju gradiva i rješavanju zadataka iz područja biologije, fizike, kemije i matematike. Cilj natjecanja je popularizacija navedenih predmeta kod učenica sedmih i osmih razreda, ali i razvijanje kod učenica kompetencije 21. stoljeća kao što su suradnja, kritičko mišljenje, kreativnost i komunikacija.

U natjecanju su sudjelovale dvije ekipe iz naše škole, ukupno 8 učenica sedmih i osmih razreda (Nina Vicić, Paola Dukić, Ana Abramović, Lucija Barišić, Marijeta Nemet, Nika Rumenjak, Anamarija Kadoić, Julija Šarić) pod mentorstvom učiteljica Klaudije Aušperger, Maje Puc, Ivane Banjeglav i učitelja Tomislava Potaka. Bez obzira na rezultate natjecanja učenice su uživala u timskom radu i razmjenjivanju ideja i mišljenja unutar tima.   

 [više]

Briga o pticama zimi

Autor: Maja Puc, 17. 2. 2020. 19:52

Pticama koje zimi ne sele u toplije krajeve (ptice stanarice) zimsko razdoblje je iznimno teško zbog nedostatka hrane. I ove su se godine učenici naše škole pobrinuli da ptice stanarice u okolišu naše škole lakše prežive zimu i nedostatak hrane. Učenici šestih i osmih razreda, članovi grupe Ljubitelji prirode, napravili su hranilice za ptice od otpadnog materijala, napunili ih sjemenkama i smjesom sjemenki i masti te ih postavili na prozore učionice kemije i biologije te na stabla oko škole.

S veseljem učenici svakodnevno promatraju sjenice i vrapce kako obilaze hranilice i goste se hranom koju su za njih pripremili. A s dolaskom proljeća one će njih počastiti svojim pjevom. 

 [više]

Svjetski dan šećerne bolesti – 14.11.

Autor: Maja Puc, 19. 11. 2019. 11:04

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti prošli tjedan smo odradili različite edukativne aktivnosti vezane uz tu bolest u našoj školi. Obzirom na sve veći broj oboljelih od dijabetesa tip 1., edukativne aktivnosti su bile usmjerene prema osvješćivanju učenika o pojmovima koji su usko vezani uz dijabetes, zdravu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost. Dio te populacije prisutan je i u našoj školi pa je potrebno raditi na senzibilizaciji učenika s oboljelima kao i njihovo prihvaćanje u društvu kao ravnopravnima i jednakima. Praksa je pokazala kako se bojimo onoga što ne znamo, a nažalost to neznanje može jednog dijabetičara stajati života.  Ponavljanje naučenog „slatkoj učenici“ odnosno dijabetičarki daje podršku u svakodnevnoj borbi s obrocima, mjerenjima šećera, davanju inzulina i vježbanju, a njezinim učiteljima i roditeljima sigurnost.

Učenici osmih razreda, članovi grupe „Ljubitelji prirode“ su održali kratki obrazovni igrokaz o samoj bolesti - metaboličkom poremećaju organizma učenicima sedmih i osmih razreda te ih uputili o zdravom načinu života kao obliku prevencije bolesti u starijoj životnoj dobi odnosno dijabetesu tip 2. Ove školske godine naglasak je bio na doručku kao zdravom obroku za početak dana i očuvanju zdravlja.

Učenike je u holu dočekala izložba. Izložba je sadržavala prehrambene proizvode koje učenici najčešće konzumiraju u školi sa izvaganom količinom šećera koju ti proizvodi sadržavaju i plakate s osnovnim pojmovima vezanim uz dijabetes. Članovi „Ljubitelji prirode“ pod vodstvom učiteljica Maje Puc i Klaudije Aušperger izvagali su količinu šećera koja se nalazi u tim prehrambenim proizvodima kako bi im ukazali na razliku između zdravog obroka u obliku npr. voća i nezdravog u obliku npr. smokija. Cilj izložbe je skretanje pozornosti učenika na zdravu prehranu i tzv. “tanjur zdrave prehrane“ koji nam savjetuje koliki omjer ugljikohidrata, bjelančevina, masti i vode trebamo svakodnevno unositi u naš organizam.

  

Također smo ih poticali na redovitu tjelovježbu jer je u društvu sve veći broj mladih osoba koje zbog i najblažih zdravstvenih poteškoća odustaju od vježbanja umjesto da ju prilagode sebi i svojim potrebama.   

Učiteljice Maja Puc i Klaudija Aušperger

 [više]

„Zasadi drvo, ne budi panj!“

Autor: Maja Puc, 28. 10. 2019. 20:26

U sklopu građanske inicijative „Dani kolektivne sadnje drveća“ naša je škola sudjelovala u akciji pod nazivom “Zasadi drvo, ne budi panj” te su u petak 25. listopada učenici područnih škola Nove Plavnice, Klokočevac, Tomaš i Ciglena i učenici 2.a, 2.b, 2.c i 3.b sa svojim učiteljicama i učiteljem zasadili stabla u prostoru oko svoje škole. 

        

 

        

Učenici 2.a i članovi grupe Ljubitelji prirode su zajedno sa svojim učiteljicama ovim povodom zasadili stabla zelenog javora u Hebrangovoj ulici.

Građanska inicijativa "Dani kolektivne sadnje drveća" pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi stablo i na taj način pridonijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. Kolektivna sadnja drveća je održana u cijeloj Hrvatskoj od 25. do 27. listopada. 

 [više]

Skupljajmo zajedno stare baterije

Autor: Maja Puc, 18. 10. 2019. 11:12

Naša škola je prijavljena za projekt „Skupljajmo zajedno stare baterije“ koji organizira tvrtka FRIŠ d.o.o. iz Križevaca.

Ciljevi projekta su:

- poticati svijest učenika o potrebi pravilnog zbrinjavanja starih baterija

- skrenuti pozornost učenicima na važnost odvajanja opasnog otpada od ostalog otpada koji nastaje u našim kućanstvima

- uočiti direktnu povezanost čovjeka i prirode te razumjeti uzročno-posljedične veze ljudskog nemara prema prirodi te mogućim posljedicama zagađenja površinskih i podzemnih zaliha vode

- poticati razvoj svijesti o potrebi očuvanja kvalitete prirodnog okoliša

- potaknuti ekološku osviještenost učenika i roditelja

- poticati ekološko djelovanje u obiteljskom domu i školi te razvijati poduzetnički duh

 

Projekt je zamišljen kao natjecanje između razrednih odjela u količini sakupljenih starih baterija. Svakog prvog u mjesecu, učiteljice Klaudija Aušperger i Maja Puc, će obići sve razredne odjele i prebrojati sakupljenu količinu baterija te ju upisati u tablicu koja će biti javno dostupna svima, a baterije odložiti u spremnik. Za svaki sakupljeni kilogram otpadnih baterija, tvrtka FRIŠ će nas nagraditi donacijom od 4kn/kg na kraju školske godine. Dobivenu donaciju planiramo dati u dobrotvorne svrhe. Također će 3 najbolja razredna odjela biti nagrađena priznanjima i malim propagandnim poklonima tvrtke poput olovke, ravnala, bilježnice i sl. s likom Friška.

U tijeku je podjela edukativnih materijala u obliku letaka i plakata FRIŠkove učilice te gostovanje učenika članova Ljubitelja prirode na satovima razrednika koji će učenike educirati o projektu.

 

Želimo svima sretno prikupljanje baterija!

Klaudija Aušperger

Maja Puc

 

 [više]

Projekt DRVOKOD

Autor: Maja Puc, 18. 6. 2019. 22:11

Učenici sedmih razreda, polaznici dodatne nastave iz Biologije su tijekom svibnja i lipnja uz vodstvo učiteljica Maje Puc i Anamarije Lipak sudjelovali u projektu „Drvokod“. Cilj projekta je označavanje vrste drveća i grmlja QR kodovima kako bi učenici i svi zainteresirani na jednom mjestu uz pomoć mobitela mogli doći do podataka koji su karakteristični za pojedino drvo. Uz našu školu u ovaj je projekt uključeno još 13 škola Bjelovarsko-bilogorske županije.

Idejni autori projekta „Drvokod“ su učitelji Bernarda Musović i Branko Raičković iz IV. osnovne škole Bjelovar u suradnji s izdavačkom kućom Profil-Klett uz čiju pomoć smo i realizirali ovaj projekt u našoj školi.

Aktivnosti projekta su provedene kroz terensku nastavu na području školskog dvorišta gdje se nalaze svi primjerci drveća i grmlja koje su učenici upoznali i fotografirali te učioničku nastavu gdje su uz pomoć fotografija određivali i objašnjavali znanstveno nazivlje biljnih vrsta, elektronički obilježili svako drvo te sudjelovali u uređivanju web stranice na kojoj se nalaze svi podatci vezani za pet određenih vrsta drveća i grmlja našeg školskog dvorišta (https://bjelovar1.drvokod.eu/).

Važnost ovoga projekta je stjecanje i proširivanje znanja o biljnom svijetu, razvijanje interesa prema praktičnom radu putem korištenja i primjena suvremenih tehnologija i što je najvažnije, učiniti nastavu zanimljivijom.

Projekt ćemo nastaviti i u sljedećoj školskoj godini te uključiti još više zainteresiranih učenika.

 [više]

Dan i noć na PMF-u

Autor: Maja Puc, 8. 4. 2019. 21:01

I ove su godine, u petak 5. travnja, učenici naše škole u sklopu terenske nastave posjetili znanstveno-popularnu manifestaciju Dan i noć na PMF. Ovogodišnja tema manifestacije je bila periodičnost kojoj su bile posvećene brojne radionice i predavanja.

Ove godine obilježava se 150. obljetnica postojanja modernog periodnog sustava elemenata pa su i neke radionice na Kemijskom odsjeku bile posvećene Dmitriju Ivanoviču Mendeljejevu i periodnom sustavu elemenata. Prolaskom kroz zgradu Kemijskog odsjeka učenici su sudjelovali u mnogim demonstracijskim pokusima i radionicama – upoznali su kemijske reakcije neophodne za utvrđivanje identiteta (otisak krvi, analiza DNA), prošetali kroz aleju kemijskih elemenata, naučili nešto o biokemiji u vešmašini i kako napraviti voćnu bateriju.

               

Na odsjeku Fizike učenici su se „poigrali“ elektricitetom, upoznali filmsku fiziku i naučili ponešto o fizikalnoj pozadini glazbe.

               

I na Biološkom odsjeku su se učenici upoznali s periodičnošću – kako i zašto životinje hiberniraju, kakav je naš srčani ritam, zašto moramo spavati te kako se događa ljubav i koliko dugo traje. Zavirili su u mikroskopske „gradove“ dijatomeja na leđima kornjača i upoznali se s raznolikošću kukaca, vodozemaca, gmazova i sisavaca. Prepuni novih spoznaja i prekrasnih utisaka, učenici su ponijeli kući i svoju biljku mesožderku.

Unaprijed se veselimo i nestrpljivo iščekujemo sljedeći posjet PMF-u.

Učitelji: Klaudija Aušperger, Tamara Debač, Tomislav Potak, Jonatan Car i Maja Puc.

 

 

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Korisni linkovi
Lista linkova je prazna

 

e-Dnevnik za nastavnike

    e-Dnevnik za učenike

 

 

 


 

 

 

eTwinning

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
I. osnovna škola Bjelovar / Željka Sabola br.14, HR-43000 Bjelovar / os-prva-bj.skole.hr / prva.bj@os-prva-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju