preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Bjelovar

 > Naslovnica
Vijesti

Leteći čovjek Fausta Vrančića

Autor: Danica Barišić, 28. 5. 2021.

Početkom nastavne godine objavili smo vijest da je nakon provedenog Javnog poziva za iskazivanje interesa dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola za sudjelovanje i provedbu programa i/ili radionica Ruksak (pun) kulture u 2020. godini, od zaprimljenih 169 važećih prijava, na popisu odobrenih ustanova i naša škola. 

Ruksak (pun) kulture zajednički je program Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja koji omogućuje dostupnost i približavanja umjetnosti i kulture djeci i mladima. Svrha programa je poticanje djece i mladih na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske. 

S obzirom na situaciju oko epidemije COVID-19 realizacija programa Ruksak (pun) kulture čekala je povoljne epidemiološke uvjete za održavanje radionica.

Danas je u našoj školi održana prva radionica u sklopu programa Ruksak (pun) kulture HOMO VOLANS Leteći čovjek Fausta Vrančića. Radionicu za 5. a razred održali su djelatnici Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz odjela za pedagošku djelatnost, Katarina Ivanišin Kardum, viši kustos pedagog te Zvonimir Ambruš, ing. i Marijo Zrna, ing.

Nakon upoznavanja s našim gostima učenici su pogledali film o djetinjstvu hrvatskog leksikografa i izumitelja Fausta Vrančića te njegovom odlasku iz Šibenika u strane zemlje radi školovanja gdje je pokazao iznimno zanimanje za filozofiju, fiziku i matematiku. Učenici su se detaljnije upoznali s najpoznatijim Vrančićevim izumom Leteći čovjek (Homo volans), konstrukcijom padobrana za koji se pretpostavlja da je i iskušan skokom s nekoga tornja u Veneciji.

 

Tijekom radionice učenici su u parovima izrađivali svoje padobrane prema Vrančićevoj zamisli - pravokutni drveni okvir na koji je razapeta tkanina, a o koji je ovješen padobranac, što u znatnoj mjeri nalikuje današnjim padobranima.

Učenici su zatim izradili svoje makete aviona i okušali se u vožnji bicikla – replici bicikla Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz 19. stoljeća.

Ovim putem zahvaljujemo Tehničkom muzeju na zaista bogatoj literaturi koji smo dobili na poklon za školsku knjižnicu.

Kako smo proveli cijeli dan možete pogledati OVDJE.

                                                                            

školska koordinatorica projekta:

       Danica Barišić                       
Korisni linkovi

 

e-Dnevnik za nastavnike

    e-Dnevnik za učenike

 

 

 


 

 

 

eTwinning

Tražilica
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
CMS za škole logo
I. osnovna škola Bjelovar / Željka Sabola br.14, HR-43000 Bjelovar / os-prva-bj.skole.hr / prva.bj@os-prva-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju