preskoči na sadržaj

I. osnovna škola Bjelovar

 > Naslovnica
vijesti

Obavijest o početku nastave po modelu A za učenike od 5. do 8. razreda

Autor: Martina Supančić, 27. 1. 2021. 16:59

Sukladno odluci Stožera Civilne zaštite Bjelovarsko - bilogorske županije, učenici viših razreda (od 5. do 8. razreda) od ponedjeljka 1.2.2021. pohađaju nastavu prema modelu A, odnosno u školi.

 [više]

Edukacija o postupanju prilikom potresa

Autor: Martina Supančić, 20. 1. 2021. 11:54

Jučer, 19.1.2021. u našoj školi održana je edukacija za učitelje o postupanju prilikom potresa. 

Edukaciju su vodili gospodin Dražen Gotthard i gospodin Željko Kljaić, stručnjaci za zaštitu na radu. Edukaciji su prisustvovali učitelji i učiteljice koji su educirani za izvođenje evakuacije i spašavanja, učitelji i učiteljice koji su educirani za pružanje prve pomoći, kao i psihologinja te voditeljice područnih škola.

Izrađen je i Protokol o postupanju prilikom potresa, koji se nalazi na ovoj poveznici: http://bit.ly/protokol-potres

 

 [više]

ZAHVALA NA DONACIJI

Autor: Martina Supančić, 18. 1. 2021. 08:44

Od srca zahvaljujemo tvrtci GT Jura d.o.o., izvođaču radova na energetskoj obnovi zgrade naše matične škole na velikodušnoj donaciji laptopa ACER Aspire 3!

 [više]

Obavijest o početku nastave u 2. polugodištu

Autor: Martina Supančić, 14. 1. 2021. 17:19

Dragi učenici, poštovani roditelji!

Sukladno izjavi ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa od 13. siječnja 2021. godine, priopćenju Ministarstva znanosti i obrazovanja te obavijesti našeg osnivača Grada Bjelovara od 14. siječnja 2021. godine, nastava će u drugom polugodištu započeti 18. siječnja 2021. godine na način da će učenici od 1. do 4. razreda pohađati nastavu u školi, a učenici od 5. do 8. razreda pohađat će nastavu online.

Učenici od 1. do 4. razreda u matičnoj školi te u područnim školama imaju nastavu u prijepodnevnoj smjeni, prema rasporedu koje će dobiti od svojih učiteljica, pridržavajući se dosadašnjih epidemioloških mjera.

Školska kuhinja radi prema uobičajenom rasporedu kao i do sada te počinje raditi od ponedjeljka 18.1. 2021. godine.

Nastava za učenike od 5. do 8. razreda odvijat će se online putem platforme Teams prema novom rasporedu sati koje će učenici dobiti od svojih razrednika.

6. i 7. razredi imaju online nastavu u prijepodnevnoj smjeni, a 5. i 8. u poslijepodnevnoj. Nastava će se odvijati putem video poziva te će se izostanci učenika s online nastave upisivati u e-dnevnik.

Učenicima, roditeljima i učiteljima želimo puno sreće, uspjeha i strpljenja u narednom polugodištu!

 [više]

Vitrualni sastanak u sklopu projekta Bits and Pieces of Culture

Autor: Helena Gustović Ljubić, 10. 1. 2021. 14:12

U sklopu Erasmus+ KA2 projekta Bits and Pieces of Culture, koji se u našoj školi provodi već treću godinu, održan je virtualni sastanak čiji domaćin je bila talijanska škola Istituto Comprensivo Aristide Gabelli iz grada Misterbianca sa Sicilije. Sastanak je inače bio planiran za veljaču 2020., ali zbog situacije s pandemijom Covid-19 sastanak smo nažalost morali otkazati.

Više od 100 učenika iz Cipra, Italije, Španjolske, Grčke, Poljske i Hrvatske su tijekom 5 dana radili na različitim aktivnostima vezanim za temu znamenitosti - Bits and Pieces of Monuments. Tako su učenici virtualno istraživali i upoznavali Misterbianco, znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a na Siciliji, predstavili znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a u svojim državama, igrali kvizove koristeći različite web alate itd. Također su u timovima izrađivali prezentacije, predstavljali omiljeno mjesto u svojim državama te su naučili poneku tradicionalnu talijansku igru. Učenici sa Sicilije su nas upoznali sa svojom kulturom i običajima tako što su nam pjevali tradicionalne pjesme i pokazali nam tipična jela iz Italije i sa Sicilije. S obzirom na to da je Misterbianco poznat po karnevalu imali smo i virtualnu turu muzejom kostima te nastup jedne plesne skupine koja svake godine sudjeluje na karnevalu.

18 učenika šestih razreda naše škole sudjelovalo je u ovom virtualnom sastanku. Kažu da im je ovo bilo nezaboravno iskustvo. Upoznali su nove prijatelje iz drugih europskih zemalja, komunicirali su na engleskom jeziku, koristili su različite web alate te su naučili puno o Siciliji i sicilijanskoj kulturi. Svi su se složili da bi jednog dana voljeli putovati tamo i sve vidjeti uživo.

Što se tiče učitelja… Kažu da je organizacija ovakvog događaja zaista bila pravi izazov zbog velikog broja djece, različitih situacija u školama i velike važnosti tehnologije. Npr. učenici iz Hrvatske, Grčke i Poljske su od kuće sudjelovali na sastanku, tako da im učitelji nisu mogli puno pomoći, dok su npr. učenici iz Italije, Španjolske i Cipra bili u školi sa svojim učiteljicama.

Više o sastanku pročitajte na http://bitsandpiecesofculture.blogspot.com/

 [više]

Veliki uspjeh naše učenice Rije Romek

Autor: Helena Gustović Ljubić, 10. 1. 2021. 13:48

Učenica 6.a Ria Romek ostvarila je izuzetan rezultat u finalu međunarodnog natjecanja u znanju engleskog jezika Hippo “English Without Borders“ Competition gdje je je zauzela 4. mjesto od ukupno 77 učenika koji su sudjelovali u njezinoj kategoriji, Hippo 1.

Zbog situacije vezane za Covid-19 natjecanje se održalo online. Tijekom dva dana učenica je rješavala testove slušanja, čitanja, pisanja te je imala razgovor s ispitivačem. U kategorijama pisanja, čitanja i govorenja je osvojila maksimalni broj bodova, dok je u kategoriji slušanja postotak riješenosti testa iznosio 97%.

Izuzetno smo ponosni na našu Riu te joj želimo puno sreće i uspjeha u budućnosti!

 

 

 [više]

Humanitarna akcija Društva naša djeca Bjelovar i Dječjeg gradskog vijeća Grada Bjelovara "Djeca za djecu"

Autor: Martina Supančić, 5. 1. 2021. 13:26

Poštovani roditelji, dragi učenici!

Društvo naša djeca Bjelovar i Dječje gradsko vijeće Grada Bjelovara organiziraju humanitarnu akciju "Djeca za djecu". Akcija ima za cilj prikupiti potrepštine za djecu u područjima stradalim od potresa kako bismo im olakšali nastavak školovanja, igru, kako bismo im pokazali da smo uz njih, dali im podršku i barem na trenutak vratili im osmijeh na lice.

Pozivamo sve roditelje i učenike da se uključe u ovu humanitarnu akciju pripremanjem paketa za djecu iz potresom pogođenih područja.

Hvala na odazivu!

 [više]

Čestitka

Autor: Martina Supančić, 23. 12. 2020. 18:09

Svim našim učenicima, roditeljima i djelatnicima želimo sretan Božić te zdravu, sretnu i uspješnu novu 2020. godinu!

Danas 23.12. je bio posljednji dan nastave u ovom polugodištu, a u drugom polugodištu nakon zimskog odmora nastava ponovno počinje 18. siječnja 2021. godine. 

U drugom polugodištu 5. i 8. razredi imat će nastavu u poslijepodnevnom, a 6. i 7. razredi u prijepodnevnom turnusu, dok će učenici od 1. do 4. razreda ostati u prijepodnevnom turnusu kao i do sada.

Učenici predmetne nastave dobit će naknadno novi raspored od svojih razrednika.

Svim našim učenicima želimo ugodne zimske praznike!

 [više]

Završeni radovi na energetskoj obnovi zgrade naše matične škole

Autor: Martina Supančić, 23. 12. 2020. 17:59

Danas, 23. prosinca 2020. završeni su radovi na energetskoj obnovi zgrade naše matične škole koji su trajali od travnja prošle godine.

Ukupna vrijednost projekta je 12,2 milijuna kuna, od čega je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirala s 6,6 milijuna kuna, a naš osnivač Grad Bjelovar s 5,5 milijuna kuna. Zgrada naše škole je sada nakon obnove prešla iz energetskog razreda D u energetski razred C, zbog čega se očekuje ušteda toplinske energije više od 50% i primarne energije više od 60%, čime ćemo u budućnosti postići znatne uštede na izdvajanjima za režije te ćemo ta sredstva moći preusmjeriti za poboljšanje kvalitete nastave i rada škole općenito.

Tom prilikom danas je našu školu posjetio gradonačelnik gospodin Dario Hrebak te je zajedno sa suradnicima, izvođačem radova i nadzorom obišao zgradu i izrazio zadovoljstvo učinjenim.

Zahvaljujemo se izvođaču tvrtci GT Jura d.o.o. što su radove završili i prije predviđenog roka te našem osnivaču Gradu Bjelovaru i gradonačelniku gospodinu Dariju Hrebaku, kao i voditeljici projekta gospođi Andrei Posarić što su nam omogućili sudjelovanje u ovom vrijednom projektu te nam uljepšali nadolazeće blagdane ne najbolji način - podarivši novi izgled i energetsku učinkovitost zgradi naše matične škole.

 

 

 

 

 

 

Slike preuzete s portala Bjelovar.info i Grad Bjelovar.

 [više]

"Božić naš bilogorski"

Autor: Danica Barišić, 23. 12. 2020. 14:22

Učenici 6. c razreda u pratnji učiteljica Mateje Ištok i Danice Barišić posjetili su Gradski muzej Bjelovar te pogledali izložbu "Božić naš bilogorski" u atriju muzeja. Izložba dočarava ugođaj seoskog dvorišta te seoske kuće u vrijeme priprema za Došašće i Božić onako kako su ti činili naši stari.

Gospodarski dio dvorišta prikazuje predmete koji su nekada svakodnevno bili u upotrebi, dok u kući možemo vidjeti kako je nekada izgledao život u kuhinji te kako se kuća ukrašavala za blagdane.

Učenici su mnoge predmete prepoznali iz kuća svojih baka, rado su fotografirali kako bi im pokazali što su vidjeli, ali su također pokazali i veliko zanimanje o predmetima koje ne prepoznaju. U vrlo ugodnom razgovoru učenici su ispričali neke svoje obiteljske običaje, ali i ponovili o folkloru Bilogore o kojem su učili u petom razredu.

Ovom izvanučioničnom nastavom ostvareni su ishodi Glazbene kulture te ishodi Hrvatskoga jezika i Sata razrednika, međupredmetnih tema Građanski odgoj i obrazovanje te teme Osobni i socijalni razvoj.

M. Ištok i D. Barišić

 [više]

Humanitarna akcija učenika 3.b

Autor: Martina Supančić, 17. 12. 2020. 19:16

Učenici i roditelji 3.b razreda MŠ sa svojom učiteljicom Mirjanom Matendom uključili su se u akciju LC Nasta Rojc Bjelovar "S nama niste sami" u kojoj su prikupili živežne namirnice za potrebita staračka domaćinstva našeg grada. 

Učenici su rado i otvorenog srca darovali i slatkiše kupljene vlastitim džeparcem.
Učimo za život, ne za petice.
 
  
 [više]

ČITANJEM DO ZVIJEZDA

Autor: Danica Popilovski Topalović, 17. 12. 2020. 12:53

Danas, 17. 12. 2020. godine proveli smo ONLINE školsku razinu natjecanja „Čitanjem do zvijezda“ na kojem je sudjelovalo 16 natjecatelja. Iako su prvi puta na ovom natjecanju sudjelovali ONLINE, svi natjecatelji su se odlično snašli i u predviđenom vremenu riješili ispit. Čestitamo svima na tome.

Pobjednice ovogodišnjeg natjecanja su:

1. mjesto: Nina Vicić, 8. a razred (mentorica Mateja Ištok);

2. mjesto: Valentina Đurin, 7. a razred (mentorica Jasna Kalem);

3. mjesto: Iva Lijović, 6. c razred (mentorica Mateja Ištok).

Čestitamo pobjednicama i želimo im sreću na daljnjim razinama natjecanja.

 [više]

Još jedna uspješna suradnja Likovne grupe učiteljice Jasne Predragović i Foto kluba Bjelovar

Autor: Martina Supančić, 15. 12. 2020. 20:21

U dugogodišnjoj suradnji Likovne grupe koju vodi učiteljica Jasna Predragović i Foto kluba Bjelovar ostvareni su razni kvalitetni projekti. Svaki od projekata usmjeren je na upoznavanje prirodnih ili kulturnih vrijednosti naše domovine i njihovu zaštitu. Za svaki projekt Hrvatski fotosavez pribavi materijal potreban za realizaciju. Neki od uspješnih projekata su: Zaštitimo kockavicu, Tradicijske maske, Zajedništvo različitih...

Ovogodišnja suradnja ostvarena je kroz učeničko likovno izražavanje na temu „Ptice Lonjskog polja“. Učenici su upoznali vrste, izgled i stanište ptica močvarica te ih slikali kombiniranom tehnikom. Njihovi uratci uklopljeni su u kalendar Hrvatskog fotosaveza. Svaki učenik dobio je svoj primjerak kalendara što ih je jako obradovalo. Svi radovi (i oni koji nisu u kalendaru) bit će izloženi u muzejskom prostoru Lonjskog polja u Krapju.

Čestitamo učiteljici Jasni i njezinim učenicima na ovako uspješnom projektu!
 

 [više]

Praćenje epidemiološke situacije

Autor: Martina Supančić, 14. 12. 2020. 15:33

Poštovani roditelji, dragi učenici i učitelji!

Podatci o epidemiološkoj situaciji u našoj školi svakodnevno se prate i šalju nadležnim institucijama. Oni analiziraju podatke (prvenstveno epidemiološka služba, a zatim i ostali) te se na temelju toga donosi preporuka za daljnje postupanje. Danas smo ponovno od svih nadležnih institucija dobili pismeni naputak da se nastava odvija normalno, sve dok epidemiološka služba na temelju dobivenih podataka ne preporuči drugačije. Naša trenutna epidemiološka situacija (na današnji dan, ujutro) je ocijenjena zadovoljavajućom te nastavljamo raditi po A modelu (u školi). Epidemiološka situacija će se i dalje pratiti te će se novi podaci i dalje svakodnevno slati. Nakon analize i u dogovoru s nadležnim institucijama pristupit će se nastavi prema modelu C (online), ukoliko će za to biti potrebe.
Budimo i dalje odgovorni, brinimo za vlastito zdravlje i zdravlje drugih te čuvajmo jedni druge pridržavajući se epidemioloških mjera i preporuka!
 [više]

Virtualni književni susret s Melitom Rundek

Autor: Danica Popilovski Topalović, 4. 12. 2020. 10:36

Druženje s književnicom Melitom Rundek oduševilo je učenike 8. a  i 8. c razreda naše škole. Virtualno je druženje 3. prosinca 2020. organizirao Dječji odjel Narodne knjižnice Petra Preradovića u Bjelovaru u suradnji sa školskom knjižničarkom Danicom Popilovski Topalović i učiteljicama Hrvatskoga jezika, Sanjom Sabljak i Matejom Ištok.

            Poznata nas je književnica virtualno ugostila u svome domu te je priznala kako joj je ovo prvi književni susret koji se odvija u njezinu privatnom prostoru. S učenicima je razgovarala o trenutačnoj situaciji u svijetu te borbi s pandemijom. Zaključivši kako su učenici puno više vremena provodili uz računala, pobliže ih je upoznala sa svojim romanom „Haj, ja sam online!”.

            Gospođa Rundek ovu će, prema njezinim riječima katastrofalnu godinu, pamtiti ipak po lijepom događaju. Naime, književnica je za svoj najnoviji roman za djecu i mlade, Moj tata Plavac, dobila nagradu Mato Lovrak. Nagrađivana zagrebačka spisateljica u svojem novom romanu govori o problemima o kojima svakodnevno čitamo u rubrikama crne kronike. Roman je inspiriran istinitim događajima i na vrlo surov način prikazuje kako se društvo drugačije odnosi prema djeci različitih imovinskih stanja. Književnica je s učenicima podijelila važnu poruku koja se nalazi u romanu: „Ljude ne treba gledati kroz novac.”

Mateja Ištok, mag.educ.philol.croat.

 [više]

Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti

Autor: Klaudija Aušperger, 25. 11. 2020. 11:12

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine u cijelom svijetu 14. studenoga na rođendan sir Fredericha Bantinga koji je zajedno s Charlesom Bestom 1922. otkrio inzulin.  

Prema podatcima HZJZ iz 4. mjeseca 2020. u Hrvatskoj je u 2019. godini 315298 ljudi obolilo od dijabetesa. Prema podatcima CroDiab registra broj novooboljelih raste, kod gotovo 60% pacijenata nije dijagnosticirana bolest, a dijabetes je 4 uzrok smrtnosti. Obilježavanjem toga dana skreće se pozornost na problematiku šećerne bolesti, senzibiliziaciju u društvu jer već danas može oboliti netko nama blizak i usvajaju se zdrave navike poticanjem zdrave prehrane i redovite tjelesne aktivnosti.

Naša, Prva osnovna škola Bjelovar, ove školske godine je započela obilježavanje anonimnom anketom učenika od 5.-8. razreda.

Anketu je ukupno ispunilo 146 učenika koji su pokazali visok stupanja znanja o šećernoj bolesti:

- 98,6% ispitanika je ispravno odgovorilo da je dijabetes drugi naziv za šećernu bolest

- 89 % ispitanika je odgovorilo da je dijabetes metabolički poremećaj u kojem je oslabljena ili smanjena funkcija gušterače

- 74,7% ispitanika je odgovorilo da se dijabetes ne može izliječiti

- 86,3% ispitanika je odgovorilo da je glukoza glavni izvor energije u tijelu

- 86,3% ispitanika je odgovorilo da je inzulin hormon gušterače koji pomaže da šećer iz krvi uđe u stanice

95,2% ispitanika je odgovorilo da su pojačano mokrenje, pojačana glad i žeđ karakteristični simptomi dijabetesa

- 97,9% ispitanika je odgovorilo da dijabetes nemaju samo stari ljudi

Učenički video uradak o životu naše učenice s dijabetesom i aktivnostima koje dijabetičari provode prije svakog obroka dostupan je na sljedećoj poveznici https://bit.ly/2KIrhZ3.

Na satovima prirode, biologije i kemije učenici su prateći odgojno-obrazovne ishode za navedene predmete i međupredmetne teme razgovarali o zdravom tanjuru prehrane, o dovoljnom unosu tekućine pri čemu se prvenstveno misli na unos vode, o svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti i dovoljno sna. Te, možda za nekoga prejednostavne stvari, čine veliki iskorak za dobrobit našeg zdravlja. Zato se često kaže da je mudrost baš u tim jednostavnim stvarima oko nas.

Učiteljice: Maja Puc i Klaudija Aušperger

 [više]

I u mom gradu Vukovar svijetli

Autor: Tatjana Landsman, 17. 11. 2020. 19:01

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnjeučenici 6.b razreda s učiteljicom Jelenom Halgaš zapalili su svijeće ispred središnjeg križa na Gradskom groblju "Borik" kao uspomenu na branitelje koji su u Vukovaru i drugim dijelovima Hrvatske položili svoje živote, kao i svim nevinim civilnim žrtvama rata. Učiteljice povijesti organizirale su Sat povijesti kako bismo s ponosom odali počast svim braniteljima  Domovinskog rata koji su svojom herojskom obranom grada omogućili temelje suvremene hrvatske države.  

 [više]

Vjekoslava Huljić – djevojčica koja je postala književnicom

Autor: Danica Popilovski Topalović, 16. 11. 2020. 10:43

U petak, 13. studenog 2020. godine, povodom Mjeseca hrvatske knjige održan je online književni susret s poznatom književnicom i autoricom tekstova mnogih hitova naše estrade  Vjekoslavom Huljić.

            Susret je održan u knjižnici naše škole. Učenici 8.a razreda imali su priliku, zajedno sa svojom nastavnicom Hrvatskog jezika Matejom Ištok i knjižničarkom Danicom Popilovski Topalović pobliže upoznati nagrađivanu književnicu.

            Gospođa Vjekoslava nas je na početku susreta pobliže upoznala sa svojim radom. Kratkim pregledom svojih djela („Čampro”, „Maksove šumotvorine”, „Moja baka ima dečka”, „Moji misle da lažem”...) dala nam je odličan uvid u svoje stvaralaštvo te nas potaknula na čitanje.

 [više]

Nina Vicić, pobjednica škole na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja

Autor: Danica Popilovski Topalović, 13. 11. 2020. 14:21

Na Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja „Istraživači planeta Z“ sudjelovali su brojni učenici naše škole. Slučajnim odabirom kao pobjednica naše škole izvučena je Nina Vicić, učenica 8. a razreda.

Završnica Nacionalnog kviza za poticanje čitanja zbog epidemiološke je situacije snimljena ranije bez publike u prostoru Odjela za djecu i mladež s Mediotekom Gradske knjižnice. Snimku izvlačenja dobitnika nagrada s popratnim programom koja je objavljena u petak 13. 11. u 12 sati na stranici kviza i YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba možete pogledati na: https://youtu.be/clA7L8Z4NkE.

Među 20 izvučenih dobitnika na završnoj svečanosti  je i naša Nina te će joj poštom na školu stići ilustrirana knjiga s temom zaštite okoliša i prigodni tematski dar.

Čestitke Nini i svim ostalim sudionicima kviza. yes

 [više]

Happy Birthday, Beethoven!

Autor: Danica Barišić, 12. 11. 2020. 10:50

Predstavljamo vam jednu od projektnih aktivnosti međunarodnog eTwinning projekta Happy Birthday, Beethoven! u koju su bili uključeni učenici petih razreda MŠ i PŠ Ciglena. Zadatak je bio napraviti likovne radove slušajući glazbu Ludwiga van Beethovena koji je realiziran na nastavi Likovne kulture pod mentorstvom učiteljice Lorene Buršić-Lukić. Voditeljica projekta je učiteljica Glazbene kulture Danica Barišić.

Likovni problem: crte i plohe / likovna tehnika: pastele / likovni motiv: Ludwig van Beethoven - Mjesečeva sonata, 5. simfonija u c-molu, Za Elizu.

Klikom na fotografiju pogledajte radove učenika naše škole.

Klikom na fotografiju pogledajte radove učenika na online izložbi svih projektnih partnera. 

 [više]

Europska oznaka kvalitete

Autor: Danica Barišić, 29. 10. 2020. 09:59

Naša škola nagrađena je Europskom oznakom kvalitete za izvrsnost rada u eTwinning projektima Landscapes, cuisine and culture in your region i Animal Friends in an Animal-Friendly World u kojem su sudjelovali učenici eTwinneri PŠ Ciglena te My Christmas Your Christmas u kojem su sudjelovali učenici prošlogodišnjeg 6. a razreda matične škole. To znači da su rad mentora, rad naših učenika i naše škole prepoznati na najvišoj europskoj razini.

  

 [više]

eTwinning projekt „Pokusi su nova fora“

Autor: Klaudija Aušperger, 26. 10. 2020. 08:47

Ove školske godine učenici 4.b razreda I. osnovne škole Bjelovar i njihova razredna učiteljica Jasenka Aušperger će sudjelovati u eTwinning projektu „Pokusi su nova fora“ pod vodstvom učiteljica Maje Puc i Klaudije Aušperger. Cilj projekta je upoznavanje učenika sa STEM područjem samostalnim izvođenjem manjih pokusa i njihovom primjenom u životnom okruženju. 

Aktivnostima u projektu učenike ćemo poticati na proučavanje, eksperimentiranje, istraživanje, traženje uzročno – posljedićnih veza, postavljanje pitanja i samostalno traganje za odgovorima (Zašto?). Izvodeći eksperimente na različitim mjestima, u različito vrijeme i s različitim materijalima učenici će učiti na zanimljiv način i razvijati prirodoznanstvenu pismenost. Suradničkim učenjem učenici će se upoznavati sa zakonitostima prirode u okolišu koji ih okružuje odnosno svakodnevnom životu te kako mogu vlastitim angažmanom doći do rješenja problema. Projekt „Pokusi su nova fora“ obuhvaća pokuse iz šest područja: Pokusi u školi, Pokusi u kuhinji, Pokusi u prirodi, Svemir – nebo iznad nas, Fizika oko nas, Pokusi s bojama, a učenici su zajedničkim snagama odabrali područje koje žele istraživati.

Prvi pokus je bio iz područja „Pokusi u školi“ koji je realiziran na satu Prirode i društva, a pratio je obrazovne ishode predmeta Priroda i društvo 4. razreda, vezane uz svojstva zraka i kisika. Učenici su na primjeru gorenja svijeće pod čašom uoćavali promjene, pisali opažanja i na kraju donijeli zaključak: „Kisik je dio zraka. To je plin, bez boje, mirisa i okusa. Kisik podržava gorenje.“

Samostalno izvođenje pokusa učenike je potaknulo na mnogobrojna pitanja, a osmijeh na njihovim licima je govorio više od tisuću riječi.

 Klaudija Aušperger

Maja Puc

 [više]

TREĆE MJESTO IZ ROBOTIKE NA DRŽAVNOM NATJECANJU

Autor: Tatjana Landsman, 24. 10. 2020. 21:29

Učenik VINKO RAVENŠĆAK, 6.d razred osvojio je TREĆE  mjesto na državnom natjecanju za šk.god. 2019./2020. u kategoriji ROBOTIKA ,5. do 8. razredi na 62. natjecanju mladih tehničara RH .
Mentor učeniku je učitelj  Goran Jarčov.dipl.ing.elektrotehnike.
Velike čestitke upućujemo našem Vinku na postignutom uspjehu i upornom učenju tijekom ljeta. Čestitamo mentoru Goranu Jarčovu na odličnom vođenju i mentoriranju.  
 [više]

U društvu s književnicom Nadom Mihaljević

Autor: Danica Popilovski Topalović, 21. 10. 2020. 09:14

U sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, Narodna knjižnica Petra Preradovića u Bjelovaru, organizirala je u petak, 16. listopada 2020. godine, online književni susret s nagrađivanom književnicom Nadom Mihaljević. U susretu su sudjelovali učenici 8. a razreda, knjižničarka Danica Popilovski Topalović i učiteljica Hrvatskoga jezika Mateja Ištok.

Gospođa Mihaljević predstavila je svoj posljednji roman „Putovanje u mjestu“ za koji je osvojila nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji književni tekst za mlade. Roman govori o sudbini djece rastavljenih roditelja.  

 [više]

Nagrada eTwinning škola 2020. - 2021.

Autor: Nataša Ljubić Klemše, 16. 10. 2020. 18:30

U ožujku 2020. naša je škola ponovo nagrađena oznakom "eTwinning škola". Jedna smo 2139 nagrađenih škola iz 44 države europskog i šireg europskog područja.

U školu je stiglo i priznanje.

      

Popis škola

 [više]

Ja u doba korone - Krešine priče, autorica, Zdenka Brebrić

Autor: Zdenka Brebrić, 14. 10. 2020. 08:37

Naslovnica - Ja u doba korone- Krešine priče

Autorske priče, pisane, snimane i ispričane učenicima na YT kanalu o sedmašu Kreši,  ugledale su svjetlo dana u ukoričenom obliku. Ova knjiga je nastala za učenike i s učenicima, naše i drugih škola u RH. Hvala na poticanju! 

 [više]

Dani europske baštine 2020.

Autor: Danica Barišić, 10. 10. 2020. 15:57

Dani europske baštine u Hrvatskoj održavaju se u rujnu i listopadu u vrijeme velikih izazova izazvanih pandemijom COVID-19. Tema ovogodišnjih Dana europske baštine Baština i obrazovanje - Učenje za život služi kao poticaj za daljnju mobilizaciju društva u području obrazovanja općenito, a posebno u segmentu baštine i kulture, koji predstavlja vrijedan zalog za buduće generacije. Kao i niz prethodnih godina i naša škola pridružila se obilježavanju Dana europske baštine u Hrvatskoj. Učenici 6. b razreda u okviru nastave Glazbene kulture obišli su kulturne spomenike i kulturno-povijesne ustanove grada Bjelovara. Obilježavanjem Dana europske baštine također nastojimo osvijestiti važnost održivog razvoja slijedeći jedan od ciljeva Programa Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine (2030 Sustainable Development Agenda).

Klikom na sliku pogledajte više!

 [više]

SABIRNA AKCIJA " SOLIDARNOST NA DJELU 2020."

Autor: Tatjana Landsman, 9. 10. 2020. 22:35

POZIVAMO SVE NAŠE UČENIKE DA SE UKLJUČE U AKCIJU GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA BJELOVAR  "SOLIDARNOST NA DJELU 2020." KOJA ĆE SE PROVODITI OD 08. - 15. LISTOPADA  2020.GODINE POD SLOGANOM  "Ne dvoji!  Za drugog izdvoji! "

Zbog epidemiološke situacije uzrokovane virusom COVID-19 Akcija će se provoditi u školi prodajom bonova Crvenog križa unutar razrednih odjela.

Koordinatorica Akcije: Marina Martić, dipl.uč. i Podmladak CK I.OŠ Bjelovar, učenici 7.razreda.

 [više]

MZO - NAGRADA NAJBOLJIM ODGOJNO-OBRAZOVNIM DJELATNICIMA

Autor: Tatjana Landsman, 9. 10. 2020. 22:14

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Svjetski dan učitelja nagradilo je najbolje odgojno- obrazovne djelatnike. Povjerenstvo za nagrađivanje odabralo je 504 najuspješnija djelatnika  u školskoj godini 2019./2020. koji su nagrađeni novčanim iznosom.

Među nagrađenima su i  naše djelatnice, pedagoginja Zdenka Brebrić i  učiteljice Helena Gustović Ljubić, Nataša Ljubić Klemše i Martina Supančić.

U ponedjeljak, 05.listopada 2020. godine održana je online dodjela nagrada  na kojoj se nagrađenima obratio ministar znanosti i obrazovanja prof.dr.sc.Radovan Fuchs i uputio im čestitke za zalaganje i  profesionalni rad s učenicima.

I mi upućujemo čestitke našim učiteljicama i pedagoginji da nastave i dalje ustrajno unaprijeđivati  odgojno-obrazovnu djelatnost za dobrobit budućih naraštaja učenika! 

       

      

 [više]

ZLATNA PLAKETA "GRB GRADA BJELOVARA" dodijeljena HELENI GUSTOVIĆ lJUBIĆ

Autor: Tatjana Landsman, 9. 10. 2020. 21:50

Povodom obilježavanja Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskih branitelja Gradsko vijeće Grada Bjelovara donijelo  je odluku o javnim priznanjima zaslužnim građanima grada Bjelovara. 

Među zaslužnim građanima je i naša učiteljica Engleskog jezika Helena Gustović Ljubić kojoj je dodijeljena  Zlatna plaketa „Grb Grada Bjelovara“  za izuzetne uspjehe na području odgoja i obrazovanja.

Čestitamo učiteljici Heleni Gustović Ljubić i želimo joj i dalje  puno uspjeha u profesionalnom životu!

 

 

 [više]

Obilježili smo Dan europskih jezika

Autor: Ivana Pleskalt, 28. 9. 2020. 21:19

Svake godine se tradicionalno u 1. OŠ Bjelovar obilježava Dan europskih jezika (26. rujna) brojnim tjednim aktivnostima u matičnoj i područnim školama. Sve učiteljice engleskoga jezika (Martina Supančić, Petra Turković, Marijana Dunjić, Helena Gustović Ljubić, Ivana Pleskalt) i njemačkoga jezika (Kornelija Pinter, Marina Pogledić) su učenicima od 1. do 8. razreda na zabavan i kreativan način naglasile važnost učenja stranih jezika te razvijale njihove kognitivne i jezične vještine. S velikim zadovoljstvom pripremali su se prigodni plakati i izložbe, igrali interaktivni Kahoot i Wordwall kvizovi, učile nove riječi i pozdravi na europskim jezicima, uspoređivali izrazi kojima se glasaju životinje, čitale obrtaljke/palindromi, crtale zastave, povezivala se jezična raznolikost s našom planetom te se igrali balonima s napisanim europskim pozdravima. Fotografije govore tisuće riječi, a učenicima s ponosom možemo reći: Thanks!, Danke!, Merci!, Gracias!...

 [više]

OBAVIJEST RODITELJIMA - SUFINANCIRANJE TROŠKOVA RADNIH BILJEŽNICA

Autor: Tatjana Landsman, 23. 9. 2020. 08:37

Poštovani roditelji,

 Grad Bjelovar otvorio je Javni poziv za jednokratnu pomoć sufinanciranja troškova radnih bilježnica i radnih materijala za učenike 1. - 8. razreda.

Javni poziv možete otvoriti na ovoj poveznici

 

https://www.bjelovar.hr/javni-poziv-za-jednokratnu-pomoc-sufinanciranja-troskova-kupnje-radnih-biljeznica-i-radnih-materijala-u-2020-godini/ 

 

 

 

 [više]

“Ruksak (pun) kulture”

Autor: Danica Barišić, 16. 9. 2020. 16:51

Tijekom ljetnih praznika stigla nam je vijest da je nakon provedenog Javnog poziva za iskazivanje interesa dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola za sudjelovanje i provedbu programa i/ili radionica Ruksak (pun) kulture u 2020. godini, od zaprimljenih 169 važećih prijava, na popisu odobrenih ustanova i naša škola. 

Ruksak (pun) kulture zajednički je program Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja koji omogućuje dostupnost i približavanja umjetnosti i kulture djeci i mladima. Svrha programa je poticanje djece i mladih na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima Republike Hrvatske. 

 

S obzirom na situaciju oko epidemije COVID-19 realizacija programa Ruksak (pun) kulture bit će dogovorena i usklađena s voditeljima programa te realizirana u skladu sa epidemiološkom situacijom. Do tada program možemo pratiti na stranici:

                                                  

 

 [više]

KALENDAR NASTAVNE GODINE I ODMOR UČENIKA

Autor: Tatjana Landsman, 6. 9. 2020. 16:30

  Nastavna godina počinje 7. rujna 2020. godine, a završava 18. lipnja 2021. godine.

Nastava se ustrojava u dva polugodišta.

 Prvo polugodište traje od 7. rujna 2020. godine do 23. prosinca 2020. godine.

 Drugo polugodište traje od 11. siječnja 2021. godine do 18. lipnja 2021. godine.

Jesenski odmor za učenike počinje 2. studenoga 2020. godine i traje do 3. studenoga 2020. godine, s tim da nastava počinje 4. studenoga 2020. godine.

Prvi dio zimskoga odmora za učenike počinje 24. prosinca 2020. godine i traje do 8. siječnja 2021. godine, s tim da nastava počinje 11. siječnja 2021. godine.

Drugi dio zimskoga odmora za učenike počinje 23. veljače 2021. godine i završava 26. veljače 2021. godine, s tim da nastava počinje 1. ožujka 2021. godine.

Proljetni odmor za učenike počinje 2. travnja 2021. godine i završava 9. travnja 2021. godine, s tim da nastava počinje 12. travnja 2021. godine.

 [više]

ORGANIZACIJA NASTAVE U UVJETIMA EPIDEMIJE COVID-19

Autor: Tatjana Landsman, 2. 9. 2020. 22:12

Od utorka, 08.rujna 2020.godine organizacija nastave u I.osnovnoj školi Bjelovar  sukladno epidemiološkim mjerama provodit  će se na sljedeći način:

MATIČNA ŠKOLA

​1.– 4.razred  - nastava se održava u jutarnjoj smjeni s početkom u 8,00 sati

  • Učenici 1. i 2. razreda ulaze u školu u 7,50 sati,a nastava počinje u 8,00 sati
  • Učenici 3. i 4. razreda ulaze u školu u 7,40 sati, a nastava počinje u 8,00 sati

Učenike dočekuju njihove razredne učiteljice. Nema školskog zvona.

5. i 8.razred –  Prvo polugodište nastava se održava u JUTARNJOJ smjeni s početkom u 8,15 sati

          - učenici 5. razreda ulaze u školu u 8,00 sati, a nastava počinje u 8,15 sati

          - učenici 8.razreda ulaze u školu u 8,10 sati, a nastava počinje u 8,15 sati

          Učenike dočekuju predmetni učitelji. Nema školskog zvona. Učenici se preobuvaju ispred svojih matičnih učionica gdje ostavljaju svoju obuću zbrinutu u vrećicama. 

6. i 7. razred – Prvo polugodište nastava se održava u POSLIJEPODNEVNOJ smjeni s početkom u 13,30 sati osim za učenike koji imaju nulti (0.) sat koji počinje u 12,45 sati.

          - učenici 6. razreda ulaze u školu u 13,20 sati, a nastava počinje u 13,30 sati osim za učenike koji imaju nulti (0.) sat koji počinje u 12,45 sati i tada učenici ulaze u školu u 12,35 sati.

          - učenici 7.razreda ulaze u školu u 13,25 sati, a nastava počinje u 13,30 sati osim za učenike koji imaju  nulti (0.) sat koji počinje u 12,45 sati i tada učenici ulaze u školu u 12,40 sati. 

 Učenike dočekuju predmetni učitelji. Nema školskog zvona. Učenici se preobuvaju ispred svojih matičnih učionica gdje ostavljaju svoju obuću zbrinutu u vrećicama.

 U Drugom polugodištu  razredi izmjenjuju smjene .

Učenički prijevoz bit će organiziran za obje smjene od utorka, 08.09.2020.godine o čemu će detaljnije informirati razrednici.

Molimo učenike da se pri dolasku u školu ne miješaju s učenicima ostalih razreda te da međusobno drže razmak od 2 m i pridržavaju se svih epidemioloških mjera.

PŠ CIGLENA

5. – 8. razred – nastava se održava  samo u jutarnjoj smjeni s početkom u 8,00 sati

1. – 4. razred  - nastava se održava samo u poslijepodnevnoj smjeni s početkom u 14,00 sati

Učenički prijevoz bit će organiziran od utorka, 08.09.2020.godine o čemu će detaljnije informirati razrednici.

Molimo učenike da se pri dolasku u školu ne miješaju s učenicima ostalih razreda te da međusobno drže razmak od 2 m i pridržavaju se svih epidemioloških mjera.

PŠ TOMAŠ

1.,2.,4. razred – nastava se održava samo u jutarnjoj smjeni s početkom u 8,00 sati

Učenički prijevoz bit će organiziran od utorka, 08.09.2020.godine o čemu će detaljnije informirati razredna učiteljica.

 PŠ KLOKOČEVAC

1.– 4. razred – nastava se održava samo u jutarnjoj smjeni s početkom u 8,00 sati

Molimo učenike da se pri dolasku u školu ne miješaju s učenicima ostalih razreda te da međusobno drže razmak od 2 m i pridržavaju se svih epidemioloških mjera.

PŠ NOVE PLAVNICE

1.- 4.razred – nastava se održava u jutarnjoj smjeni s početkom u 8,00 sati osim za 4.a i 4.b razred koji mijenjaju smjenu.

Molimo učenike da se pri dolasku u školu ne miješaju s učenicima ostalih razreda te da međusobno drže razmak od 2 m i pridržavaju se svih epidemioloških mjera. 

 [više]

UPUTE COVID-19 - POČETAK ŠKOLSKE GODINE Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tatjana Landsman, 24. 8. 2020. 23:27

 OBAVIJEST RODITELJIMA

Dana, 24.kolovoza 2020.godine Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradili su Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova,osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021.

Upute možete pronaći pod ::više::

 

 

 [više]

NASTAVA NA DALJINU - PRVA ISKUSTVA analiza ankete

Autor: Tatjana Landsman, 13. 4. 2020. 20:34

Školska pedagoginja Mr.Zdenka Brebrić provela je online anketu među učenicima 1.- 8.razreda matične i područnih škola te među učiteljima razredne i predmetne nastave I.osnovne škole Bjelovar. Rezultate ankete  je obradila, a prezentacija se može vidjeti na

 

 https://onedrive.live.com/view.aspx?resid=2FA9CBDA2AE796D8!1172&ithint=file%2cpptx&authkey=!APaVFRt9m_9OWho

 [više]

ŠTO JE CORONAVIRUS? KAKO SE ZAŠTITITI?

Autor: Tatjana Landsman, 2. 3. 2020. 23:49

 [više]

ENERGETSKA OBNOVA PODRUČNIH ŠKOLA

Autor: Tatjana Landsman, 4. 2. 2020. 21:54

Područne škole u Novim Plavnicama i Cigleni energetski su obnovljene, a sufinancirane su iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Grada Bjelovara. Nakon obnove objekti su iz G energetskog razreda porasli u B energetski razred čime će se ostvariti velike energetske uštede.

Područna škola Ciglena  nakon obnove počela je s radom 06.09.2019.godine.

Područna škola Nove Plavnice  nakon obnove počela je s radom 27.09.2019. godine.

     

  

 [više]

JESENSKI ODMOR UČENIKA

Autor: Tatjana Landsman, 31. 10. 2020. 22:38

Poštovani učenici i roditelji,

obavještavamo vas da prema Odluci o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za šk.god.2020./2021. i prema Godišnjem planu i programu rada I.osnovne škole Bjelovar JESENSKI ODMOR UČENIKA  traje od 02. - 03.studenoga 2020.godine. Redovita nastava počinje u srijedu, 04.studenoga 2020.godine.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Korisni linkovi

 

e-Dnevnik za nastavnike

    e-Dnevnik za učenike

 

 

 


 

 

 

eTwinning

Tražilica
Kalendar
« Veljača 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 10. 2011.

Ukupno: 305513
Ovaj mjesec: 2141
CMS za škole logo
I. osnovna škola Bjelovar / Željka Sabola br.14, HR-43000 Bjelovar / os-prva-bj.skole.hr / prva.bj@os-prva-bj.skole.hr
preskoči na navigaciju